Home / Ekonomi / Sverige kan hantera Cornac-krisen bättre än andra länder

Sverige kan hantera Cornac-krisen bättre än andra länderMagdalena Andersson måste sätta sin fot

släppte:

Aftonbladets redaktionella sida är oberoende socialdemokratisk.

SCB publicerar siffror i morgon för hur den svenska ekonomin har utvecklats. Tidigare finansminister Anders Borg är en av dem som bedriver ett historiskt lopp. BNP kan sjunka med upp till åtta procent jämfört med föregående år.

Detta skulle dock innebära att Sverige har behärskat den första fasen av pandemin bättre än många andra länder. Siffror från Spanien och Frankrike som mottogs förra veckan visade att BNP minskade med cirka 20 procent. I Tyskland minskade ekonomin med 10 procent och i USA med nästan lika mycket.
Så vi kunde fortsätta.

Betyg för Sverige

Om Anders Borg och de andra experterna har rätt, tolkas detta som en bedömning av den svenska korona-strategin. Förbuden och begränsningarna var relativt små jämfört med andra länder. Många kunde fortsätta arbeta och folk fortsatte att handla, om än med social distans.

Om den svenska ekonomin har utvecklats bättre än andra är detta också en utvärdering av insatserna från regeringen och samarbetspartierna under våren. Stödåtgärderna, till exempel systemet för uppsägningar på kort sikt, var av en storlek som vi knappast har sett tidigare. De startades också på rekordtid.

Stark social modell

Framför allt skulle positiva siffror fortfarande visa styrkan i den nordiska sociala modellen. När krisen drabbade var det ett välbefinnande som folk litade på. Kommuner och regioner kunde lovas pengar och villkoren för arbetslöshetsförsäkringen skulle kunna förbättras. Människor har gett upp konsumtionen för att undvika infektion, inte för att de är rädda för att deras egen ekonomi kommer att kollapsa.

Magdalena Andersson måste inkludera detta i de kommande budgetförhandlingarna. Oavsett hur Sverige hanterar det jämfört med andra länder måste en krisbudget upprättas. Om det visar sig att BNP har sjunkit åtta procent, behöver ekonomin stöd. Och det är viktigt hur.

Förslag som fungerar

Vi vet faktiskt ganska bra hur man startar en krisekonomi. Investeringar i välfärd, offentliga investeringar i infrastruktur och distributionspolitik, till exempel så att pensionärer, familjer med barn och arbetslösa kan fortsätta att konsumera är åtgärder som fungerar.

Det som inte fungerade kallades “arbetslinjen” på Anders Borgs tid. Att försöka tvinga sjuka och arbetslösa att hitta jobb som inte finns under allt svårare förhållanden, samtidigt som skatten minskar mest för dem som tjänar mest.

Om Centerpartiet och liberalerna tar upp denna tråd måste Magdalena Andersson bara säga stopp.


Hur tror du det går med svensk ekonomi? Chatta med Ingvar Persson. Chatten börjar kl. 21.00 och varar ungefär en halvtimme. Nu kan du dock ställa din fråga.

Läser in Leva upplevelse

Från: Ingvar Persson

släppte:

FORTSÄTT LÄSA

Prenumerera på nyhetsbrevet för läderredaktörer

Få Sveriges bästa åsiktsjournalistik direkt i din brevlåda med ditt hjärta till vänster.


Source link