Home / Sverige / Corona i Stockholm: Kan sätts i karantän inom familjen

Corona i Stockholm: Kan sätts i karantän inom familjenFrån: Hans Osterman

Släppte:
Uppdaterad:

Familjkarantän kan införas i Stockholm för att bromsa koronainfektionen.

Detta skulle innebära att de som bor med en smittad person måste isolera sig.

– Om vi ​​väljer att göra det kan det hända ganska snabbt, säger Björn Eriksson, chef för hälso- och sjukvård i Stockholmsregionen, till SVT Aktuellt.

Problemet med att isolera familjemedlemmar till dem som testade positivt för Covid-19 har diskuterats sedan pandemin började. I Sverige har inga sådana rekommendationer hittills funnits.

På presskonferensen vid den svenska hälsoavdelningen på tisdag öppnade den statliga epidemiologen Anders Tegnell för lokala restriktioner i Stockholm. På frågan när de kan presenteras svarade han:

– Vi diskuterar exakt vad det kommer att bli, men en av de närmaste dagarna.

Vid den svenska hälsodepartementets presskonferens på tisdag öppnade statsepidemiolog Anders Tegnell för lokala restriktioner i Stockholm.

Foto: JIMMY WIXTROM

Vid presskonferensen vid den svenska hälsoavdelningen på tisdag öppnade den statliga epidemiologen Anders Tegnell för lokala begränsningar i Stockholm.

Öppnas för familjekarantän

Senare på kvällen förklarade Björn Eriksson i SVT: s Aktuellt att familjekarantän skulle inkluderas som ett tillfälle i de pågående samtalen mellan den svenska hälsoavdelningen och Stockholmsregionen.

– Du kan föreställa dig att om du bor i samma hushåll, om du har varit i nära kontakt med någon som är smittad, kommer du att bli isolerad när det gäller exempelvis hemrestriktioner.

Björn Eriksson ville inte svara på hur många dagar en sådan karantän skulle gälla, men enligt hälsoavdelningens allmänna rekommendation ska en patient som testar positivt för Covid-19 stanna hemma i minst sju dagar efter symtomdebut och minst två feberfria dagar har haft. För patienter utan symtom gäller samma regler från den dag de testar positivt.

Infektionen har ökat så mycket

Infektionen i Stockholmsområdet har ökat nyligen. Förra veckan var 2,2 procent av alla koronatester positiva. Veckan innan var det 1,3 procent.

– Den nedåtgående trenden är trasig. Den senaste veckan hade vi fortfarande låga värden, men en betydande ökning, sa Björn Eriksson i Aktuellt.

Foto: SVT

– Jag är själv orolig för att vi ska få en andra våg och att vi blir mer smittade, säger Björn Eriksson, chef för hälso- och sjukvård vid Aktuellt.

– Ökningen i infektion gäller alla åldersgrupper och är väl fördelad geografiskt. Det finns inga kluster som vi kan hitta.

Beslutet kan fattas snabbt

Enligt Björn Eriksson kan ett beslut om familjekarantän fattas med kort varsel.

– Det är hälsoavdelningen som diskuterar regioner med oss ​​när de tycker att det är dags. Om vi ​​väljer kan det hända ganska snabbt.

Björn Eriksson uppmanar stockholmare att fortsätta tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom:

– Det finns ingen anledning att koppla av när det gäller att följa rekommendationerna. Nu är det viktigt att vi tar in ännu mer så att det inte blir någon ökning och undviker restriktioner.

Vårdbehovet i Stockholmsregionen har hittills förblivit på en låg nivå. Vid tisdagseftermiddagen uppdaterades 27 koronapatienter, varav två var på intensivvård, på ett av länets akutsjukhus. Det är en ökning med tre patienter sedan fredagens rapport.

Släppte:

FORTSÄTT LÄSA


Source link