Home / Vetenskap & Teknik / Analytiker: Att köpa ett gigantiskt spel ger Xbox

Analytiker: Att köpa ett gigantiskt spel ger XboxMicrosofts övertagande av speljätten Zenimax av flera miljarder dollar stärker företagets position inför det kommande konsolkriget mot Sony. Analytikern Carolina Milanesi ser förvärvet som ett tecken på att Xbox har blivit allt viktigare för teknikjätten. – Du ökar antalet titlar exponentiellt, säger hon.

Microsoft överraskade spelvärlden genom att presentera sina förvärvsplaner för Zenimax på måndagen. Företaget självt kan verka obekant för många, men under sitt tak finns giganter som Bethesda (“The Elder Scrolls”) Id Software (“Doom”, “Quake”) och en mängd halvstora utvecklare som Machinegames från Uppsala som nyligen har dykt upp År har utvecklat “Wolfenstein” -serien.

Den tekniska analytikern Carolina Milanesi Enligt Creative Strategies kommer förvärvet på kort sikt att vara ett vapen mot Sony i striden om nästa generation konsoler, där Microsofts Xbox Series X och Series S tävlar mot Playstation 5. Trots aggressiva förvärv av spelutvecklare de senaste åren har Microsoft ses som något bakom Sony. Men att köpa Zenimax kan förändra det.

– Jag tycker att det är förvånande eftersom alla har fokuserat på Tiktok-förvärvsplanerna. Men jag tror inte att detta förvärv kommer att ske i stället för Tiktok eftersom de ville uppnå helt andra saker med dem och Microsoft skulle ha haft pengar för att köpa båda, säger hon.

Fortsätt som tidigare

Hon ser förvärvet på 7,5 miljarder dollar mot bakgrund av Microsofts planer på att strömma molnbaserat spel, Xcloud, och företagets investering i prenumerationstjänster i allmänhet.

– Microsoft måste se till att nya titlar är tillgängliga och hålla anställda upptagna. Prenumerationstjänster skiljer sig mycket från att köpa enskilda spel. För att kunderna ska kunna fortsätta tänka att det är värt att fortsätta prenumerationen måste de förse dem med material, säger hon.

Milanesi tror inte att förvärvet kommer att behöva påverka utvecklarna allvarligt, också för att många redan är överväldigade av pandemin. I det långa loppet kan detta potentiellt leda till färre nya titlar och fler uppdateringar av befintliga spel, liknar bland annat “Fortnite”.

– Hittills har Microsoft sagt att studiorna måste arbeta ganska självständigt. Om du tittar på hur Microsoft hanterade “Minecraft” har du inte försökt göra ett Microsoft-varumärke av det. Microsoft har inte använt det för ofta eftersom jag tror att det kunde ha skadat varumärket. Jag kan tänka mig något liknande här, en viss självständighet där kontoren kan fortsätta att göra vad de är bra för att leverera spel av hög kvalitet.

Sony inte nöjd

Men utvecklare kan dra nytta av Microsofts teknik inom områden som AI och, viktigast av allt, molntjänster, anser Carolina Milanesi.

– Spel har blivit allt viktigare för Microsoft på grund av anslutningen till molntjänster. Detta har gjort det till en del av kärnverksamheten. Detta har inte varit fallet tidigare, Xbox var bra men sågs tidigare som ett styvbarn som fick folk att undra varför Microsoft fortfarande hanterar det. Men nu finns det tydligare linjer mellan spel och molntjänster, säger hon.

Hur kommer Sony att reagera?

– De fokuserar på innehåll och exklusivt innehåll för Playstation 5 vilket inte gör dem särskilt glada. Men de har fortfarande en stark katalog med varumärken, särskilt kring Marvel (“Spider-Man”) och andra titlar.

När förvärvet är klart kommer Microsoft att äga 23 olika studior. Zenimax sysselsätter 2300 personer, bland annat i utvecklingskontoren för Bethesda Softworks, Id Software, Zenimax Online Studios, Machine Games, Tango Gameworks, Alpha Dog och Roundhouse.

Microsoft äger redan svenska Mojang, 343 Industries, Obsidian, Double Fine, Inxile och Rare.

Formellt förväntas köpet vara slutfört under andra halvan av räkenskapsåret 2021 när tillsynsmyndigheterna säger sitt.

Source link