Home / Wetenschap & Techniek / De aarde is plat. Ook mensen in Groningen denken van wel

De aarde is plat. Ook mensen in Groningen denken van wel"We worden allemaal op grote schaal bedrogen."

Door: Geert Jan Darwinkel

Je kunt je voorstellen dat er iets in de lucht zit in Winsum. Niet alleen komt Heslinga daar vandaan, het is ook de geboorteplaats van Niburu, een van de grotere 'samenzweringsgroepen' in Nederland.

Het complotthe denken is booming lijkt het. Op Netflix bijvoorbeeld is de documentaire achter de curve (Daniel J. Clark, 2018) een hit. Het laat zien hoe de beweging die zichzelf Flat Earthers noemt, mensen die ervan overtuigd zijn dat de aarde plat is, voortdurend groeit.

Frans Heslinga heeft het natuurlijk ook gezien. Of nee, het is niet zo natuurlijk. Heslinga kijkt geen tv en leest geen kranten. "Het is gewoon slecht voor de hersenen", zegt hij. "Alle leugens die daar verteld worden …"

Spreeuwen in Assen

In Assen werden onlangs verschillende plaatsen geproefd met slogans die afkomstig lijken te zijn van samenzweringsdenkers. Volgens RTV Drenthe op een aantal plaatsen een van de "Stop v2k". Het zou staan ​​voor Stop Voice to Skull, een samenzweringstheorie waarbij de overheid mensen zou beïnvloeden via microgolven.

Frans Heslinga maakt het gebaar voor de "platte aarden" (Foto: Geert Jan Darwinkel / RTV Noord)

Willekeurige samenzweringstheorie

Maar neemt het complotdenken juist toe? De Britse krant The Guardian deed onderzoek en dacht eerder dit jaar. Oorzaak: de algoritmen van YouTube, volgens de krant.

Mensen die een video over een willekeurige samenzweringstheorie over de filmscène (Moon Landing, 9/1

1 of de moord op JFK) bekeken, werden vervolgens op de hoogte gebracht van andere samenzweringsfilms – meestal platte-grondfilms.

Na zijn uitbarsting in het Volkskrantet kwam Jeroen van Koningsbrugge recent in de problemen met kritiek en vooral minachting. Het gebeurde met acteur George van Houts, die zijn 9/11-theorie ontwikkelde aan de tafel van Pauw. En vanwege deze situatie zeggen de complotdenkers zelf dat de beweging eigenlijk veel groter is dan wat werkt. "Negentig procent van ons zit nog steeds in het kabinet."

Klopt het echt? Is de beweging echt zo geweldig? En is het vandaag meer geconcipieerd in complotten dan voorheen? Er zijn geen harde getallen of zeldzaam (zeven procent van de Amerikanen gelooft dat de landing op de maan is geregeld), maar vanwege de aandacht die het via internet en vooral sociale media ontvangt, is er de indruk, gaat het akkoord met professor Jaron Harambam.

Historische studies

"Het is echt een beetje zichtbaarder", zegt deze socioloog, die twee jaar vooruitging in de wereld van samenzweringsdenkers en die zelfs in 2017 promoveerde op complottheugend.

Hij vervolgt: "Maar verschillende historische studies zeggen het tegenovergestelde, integendeel, ze laten zien dat samenzwering denken iets van alle tijden is en in het verleden zelfs vaker voorkwam dan het nu is."

Het is een mens die groepen vertrouwt die we niet vertrouwen op of hebben macht.

Jan-Willem van Prooijen – samenzweringspsycholoog

Conspiracy-psycholoog Jan-Willem van Prooijen zei ook deze week in een column voor Vrij Nederland. "Al in de Middeleeuwen werd het Joodse volk beschuldigd van het vergiftigen van de watervoorziening en vrouwen werden verbrand als heksen, beschuldigd van samenzwering met de duivel. Er is een samenzwering denkend in ieder van ons Het is een menselijk instinct tegen wantrouwende groepen die we niet vertrouwen of aan de macht. "

Videokolom van Jan-Willem van Prooijen over VN-complotdenken:

Maar Frans Heslinga, die zichzelf het liefst een volledige denker noemt, ziet dat het aantal complotdenkers eigenlijk groeien. Langzaam maar veilig. "Mensen worden één voor één wakker," zegt hij.

Wie is deze zelfbenoemde complotdenker nummer één? Frans Heslinga werd in 1958 in Winsum geboren, de zoon van een elektricien en een huisvrouw. Twee broers, twee zussen. Raised Protestant-Christian, maar: "Religie beperkt je in je ontwikkeling.Wie weet het niet moet geloven, zeg ik altijd." De Bijbel is ongeveer 43 keer geschreven, wat kun je aannemen? "

Groningen HES

Heslinga haalde zijn Nima A, B en C voordat hij economie studeerde aan HES in Groningen. Daarna ging hij aan de slag bij een reclamebureau in Gorkum, werd productmanager bij Gist-Brocades in Delft, doceerde economie aan het Hanzecollege in Zwolle en startte daarna een marketingconsulent die culmineerde in een uitgeverij met 27 medewerkers en kantoren in vier verschillende landen.

Vaktijdschriften over gezondheid, wellness en solarium werden in acht landen verkocht. Totdat een Duits bedrijf zijn uitgever kocht, en Heslinga bleef onafhankelijk als organisator van beurzen.

Het klinkt niet als dat buitenaards wezen. Wat veroorzaakte complotdenken?
Heslinga: "Het gebeurde in 2013, toen ik werd benaderd door mijn oude basketbalcoach Anton Teuben, eveneens uit Winsum, hij was een van de eerste UFO-experts in Nederland en wilde een evenement opzetten. beurzen, hij eindigde met mij. "

En toen kwam het. Heslinga woont momenteel in Houten in Utrecht: "Als je de Waarheidsweg krijgt aangeboden, kun je twee fouten maken: je kunt niet de weg op en je kunt niet helemaal de weg op gaan. En het is ook mijn ding: de waarheid brengen De aarde is plat

Eén van deze 'waarheden' is volgens Heslinga dat de aarde vlak is, omringd door een ijsmuur, met de noordpool in het midden en met een enorme koepel erover. Hij is al vijf jaar overtuigd.

& # 39; Vanaf 2014 begon ik me te verdiepen en concentreerde me op alle informatie die ik kon vinden. Dat betekende elke dag drie, vier uur studeren. Ik wilde gewoon alles weten. "

William Shakespeare bijvoorbeeld. Nooit bestaan ​​

Frans Heslinga – samenzwering denker

Gaten in de bagage

Wat was zijn eerste" waarheid "?" Wat velen heeft gewekt, was natuurlijk 9/11 ", zegt Heslinga.

"Ik ook. Een vliegtuig is gemaakt van aluminium dat anderhalve centimeter dik is. Als een duif ertegen vliegt, heb je een gat in je lichaam. Het is natuurlijk onmogelijk voor een dergelijk vliegtuig om te vliegen in een toren van gewapend beton. Piffle. Je onderzoekt het dan. Ik begon alle bekende complotdenkers te volgen. Bekijk alle video's en documentaires. En niet slechts één keer, maar vaak. Hier leest u hoe u de mooiste dingen ontdekt. William Shakespeare bijvoorbeeld. Nooit bestaan. "

Oh?
" Nee. Een groep Engelse aristocraten wilde een Engelse tegenhanger van een aantal beroemde Amerikaanse schrijvers en begon verhalen te schrijven onder de naam Shakespeare. Ik ben het echt.

"De maan landt, zoiets gebeurde nooit, maar president John F. Kennedy had 1961 gebeld:" We zullen over tien jaar op de maan zijn ", dus je moet het ook doen. En Als je het niet kunt doen Maar de maan is helemaal niet, want met een groep vrijmetselaars kun je er helemaal niet over praten. In feite is er nooit een astronaut in de ruimte geweest, maar ja, NASA ontvangt $ 57 miljoen per dag, dus je wilt duidelijk dat verhaal voortzetten. "

" JFK is helemaal niet gedood! "

En JFK?
"Of hij werd gedood?"
Nou, het was duidelijk dat hij werd gedood. Maar door wie, volgens jou?
"Hij was helemaal niet gedood! Natuurlijk niet.Dit zijn waarschijnlijk acteurs die sterven, en dan hun leven elders in vrede voortzetten., Lady Di, net zoals dat.Hij was in die tijd in scheiding met Charles. De auto zonder te krabben, de agent die de eerste was op de plaats van het ongeluk, getuigde hiervan. "" Kijk maar naar de foto's van haar "begrafenis", haar zoons kunnen nauwelijks hun lach weerhouden, omdat ze weten dat het vals is. Jackson heeft ook zijn dood geregeld, Intimates weet dat Jackson naar Canada is vertrokken, waar hij in vrede weer boodschappen kan doen. "

De moord op Kennedy was vals," zegt Frans Heslinga (Photo: ANP) [19659002] Hoe verder die gekke

Heslinga nog een tijdje kan doorgaan. En hij vindt het leuk om het te doen. En iedereen die hem een ​​tijdje op zijn pratende stoel laat zitten, kan plezier hebben. Hij rolt van de ene samenzweringstheorie naar de andere. Het blijft gewoon sturen. En ze worden steeds gekker, deze complottheorieën.

Titanic, bijvoorbeeld. "Nooit gevallen." Albert Einstein? "Wat een slechterik, met zijn theorieën, waarvan er geen is overgeleverd." Steven Hawking? 'Die man had geen idee waar het over ging.De wijste man in het universum, die hij absoluut niet was, die waarschijnlijk niet kon spreken. Tijdelijk, toch? Nee: iemand van NASA speelde constant in deze groepen. Hij was zichzelf niet, Kom op! "Dinosaurussen? "Bestond nooit. Draken opnieuw, trouwens."

Natuurlijk spreekt Heslinga soms met andere mensen. Ze zien hem als een complotmaniak, een clown, een verbazingwekkende.

"Ja, het stoort me helemaal niet Moeilijk om over jezelf te zeggen, maar ik ben erg bewust Ik ben al lang over woede heengegaan, als iemand iets anders vindt, ja, ik heb gelijk. Natuurlijk is de eerste reactie van mensen vaak dat het een grap is, maar is het geen toeval dat een globe verplicht is in een klaslokaal? Je kunt alles aan kinderen vertellen tot ze zeven jaar oud zijn. "

Paranoïde waanzin

Trouwens, professor Harambam – ongeacht de veroordeling van Heslinga, waarvan hij zegt dat hij die niet kent – zal simpelweg niet simpelweg je samenzwering denker afzetten moet worden gezet als paranoïde gek. Je kunt ze in alle lagen van de bevolking vinden. Van hoog naar laag opgeleid, van links naar rechts en van jong naar oud. En de meeste complotdenkers zien zichzelf als kritische burgers die de massa niet najagen, weet Haramabam.

En het is ook goed, denkt hij: "Een gezond wantrouwen ten opzichte van wat de gevestigde autoriteiten ons bieden is heel gewoon, kritisch zijn is belangrijk en bovendien is een complottheorie niet de andere. – als je denkt dat 9/11 een hoax is, zul je ook samenzweringsdenkers vinden in alle mogelijke mate, er zijn mensen die alle kennis verdenken, en er zijn mensen die zeer dogmatisch overtuigd zijn van hun eigen evenwicht. "[19659004] Zijn collega Van Prooijen in de VN: "Wat is het voor alle mensen om het ergste aan te nemen als ze zich bedreigd voelen, en het is een beetje erger dan een groep vijanden die opzettelijk samenzweren om het leven voor jou ongelukkig te maken." [19659004] Harambam: "Soms hebben samenzweringdenkers ook gelijk. Kijk naar het laatste geweld in Irak, waar ze naar verluidt naar massavernietigingswapens zochten. Het gebeurde vanwege onjuiste informatie."

Degene die op zijn beurt spreekt, is van streek [194] 59004]

Niemand moet het Frans Heslinga vertellen. Omdat: "We worden allemaal op grote schaal opgelicht." Maar wees voorzichtig, waarschuwt hij, want de persoon die op zijn beurt spreekt, heeft pech.

Wat bedoel je?
Een KLM-piloot woont hier in Lelystad, die ook regelmatig deelneemt aan congressen met ons. Ze vloog binnen van de grote Boeings. Hij vertelde haar haar bazen dat haar uitrusting altijd liet zien dat ze over een vlakke ondergrond vloog. Sindsdien heeft ze bureauwerk gedaan en mag ze niet langer in de lucht vliegen. Ik ben ervan overtuigd dat veel meer piloten weten hoe het echt werkt. Maar ze willen nog een tijdje blijven vliegen, dus houden ze liever hun mond dicht. "


Source link