Home / Buitenland / Twee Belgen gearresteerd in het financiële onderzoek van IS

Twee Belgen gearresteerd in het financiële onderzoek van ISZes verdachten werden gearresteerd in België en Nederland in verband met een internationaal onderzoek naar de financiering van terrorisme. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie hebben zij naar verluidt geld overgegeven aan IS-jagers of aanverwante personen in Turkije en Syrië in 2013 en 2014.

Zes mannen werden gearresteerd in Nederland en België in een internationaal onderzoek naar terrorismefinanciering. Volgens het Openbaar Ministerie zouden ze in 2013 en 2014 waarschijnlijk geld in Turkije en Syrië hebben overhandigd aan jagers van de Islamitische Staat (IS) of mensen die ermee verbonden zijn.

oorlogsslachtoffers ". Vermoed wordt dat de stichting in Nederland minimaal € 200.000 aan donaties heeft opgehaald door middel van vergaderingen en voordelen.

Meer dan 1

30.000 euro zou contant zijn opgenomen en door de verdachten naar Syrië zijn gebracht. De rest van het geld zou zijn gebruikt om de reizen te financieren en een van de verdachten heeft waarschijnlijk een deel van het geld overgedragen aan een andere, gelieerde stichting. Hij wordt daarom ook verdacht van verduistering.

Afgelopen dinsdag werden drie mannen uit het centrum van Nederland en twee mannen in België gearresteerd. Een zesde verdachte werd woensdag gearresteerd, ook in de regio Midden-Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft niet bekendgemaakt waar de mannen vandaan kwamen.

Het onderzoek werd gestart na een officiële aankondiging van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2018. Het onderzoek werd uitgevoerd op elf adressen in Midden-Nederland en België. computer dragers en diverse documenten en administratie in beslag genomen


Source link