Home / Gezondheid / Het UMCG krijgt ruim 2 miljoen euro voor kankeronderzoek

Het UMCG krijgt ruim 2 miljoen euro voor kankeronderzoekFoto: Jan Buurma

KWF Kankerbestrijding investeert 2 miljoen euro in UMC Groningen voor onderzoek naar de strijd tegen kanker. “Is het mogelijk om ons virusverdedigingssysteem te herprogrammeren zodat het kankercellen herkent en aanvalt?”

; Het onderzoek richt zich op het beantwoorden van deze en andere vragen. Het onderzoek start in 2021.

KWF-directeur Fred Falkenburg is verheugd met het nieuwe onderzoek: “De coronapandemie heeft de oncologische zorg fors verstoord. Bevolkingsonderzoeken verliepen rustig, zorg werd vermeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat zal niet zonder gevolgen blijven ”. “Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de strijd tegen die andere pandemie: kanker.”

De prijzen zijn onderdeel van de laatste financieringsronde van KWF, waarin 27 miljoen euro wordt toegekend aan het Nederlandse kankeronderzoek.

De Groningse bijdrage biedt een gevarieerd palet aan onderwerpen, zoals het onderzoek van prof. Dr. Jan Jacob Schuringa naar de zwakke plek van leukemie en het onderzoek van prof. Marcel van Vugt over de manier waarop kankercellen omgaan met schade aan hun DNA.

Gebruik virussen tegen kanker

De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Ze worden meestal niet ziek, maar ontwikkelen er wel een sterke verdediging tegen. Het virus blijft na de eerste infectie in het lichaam en laadt dan af en toe gedurende het hele leven kort op. Doordat de immuuncellen in het lichaam tegen het virus worden getraind, maakt het meteen korte metten met deze activiteit.

Prof. Wijnand Helfrich wil onderzoeken of het mogelijk is om afweercellen naar kankercellen te sturen. Het plan is om een ​​middel in te zetten waardoor ze lijken op de actieve CMV-virussen in het immuunsysteem.
Source link