Home / Gezondheid / Het aantal coronameldingen is in Nederland met meer dan 60% gestegen

Het aantal coronameldingen is in Nederland met meer dan 60% gestegenTijdens de week van 16-22 september 2020, GGD Kommunhälsovården ‘en 13.471 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Voor de derde week op rij is het aantal besmettingen sterk gestegen. Het aandeel positieve testen van de GGD-testlocaties in de afgelopen week is ook significant hoger dan de week ervoor, namelijk met 6,1%. Het aantal tests dat wordt afgenomen in GGD-testvelden is nagenoeg gelijk gebleven.

De provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen. Het grootste aantal besmettingen per 100.000 inwoners zit nog steeds in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar. We zien dat het aantal besmettingen in alle leeftijdsgroepen toeneemt.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM – 2020)

Aantal bewoners van verpleeg- en gezondheidscentra met COVID-19 gemeld bij de GGD’s vanaf 6 juli 2020

Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnames, intensive care en sterfgevallen nam toe

Het aantal meldingen van mensen die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, is de afgelopen week gestegen tot 152 meldingen. * De meeste ziekenhuisopnames in de afgelopen week waren in de leeftijdsgroep 55 tot 84 jaar. De trend van meer ziekenhuisopnames ten opzichte van vorige week is in lijn met de gegevens van de Stichting Nice (Landelijke Evaluatie Intensive Care). Stichting NICE meldt ook een toename van het aantal mensen dat wordt opgenomen op de intensive care vanwege COVID-19: toelichting op gegevens van Stichting NICE. Zie voor cijfers van Stichting NICE pagina 37 van het epidemiologisch rapport of http://www.stichting-nice.nl.

In de afgelopen week (38-2020) werden 33 COVID-19-patiënten als overleden gemeld, 19 meer dan de week ervoor. * Zie tabel, bron: rapporten GGD GGD. ** Niet al deze patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen of zijn in de afgelopen week overleden.

COVID-19 in een verpleeghuis. Ook het aantal meldingen van mensen met een vastgestelde COVID-19-infectie in verpleeghuizen was de afgelopen week hoger dan in de week ervoor. (zie figuur 2) In de GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Mands Hollands en Amsterdam Amstelland werden de meest positief geteste verpleeghuizen gerapporteerd. Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen is licht gestegen

Foto Amstelveen
(Bron RIVM – 2020)

Figuur 3: Het geschatte aantal besmettelijke personen voor Nederland. De figuur toont het aantal besmettelijke personen op basis van het aantal ziekenhuisopnames tot 12 juni links van de verticale stippellijn en het aantal besmettelijke personen op basis van het aantal meldingen vanaf 12 juni 2020 rechts van de stippellijn. We definiëren besmettelijke mensen hier als mensen die een infectie hebben, en die ook in redelijke mate besmettelijk zijn en uiteindelijk detecteerbare antilichamen vormen na deze infectie

Meer dan 100.000 besmettelijke mensen in Nederland. Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt, is deze persoon een tijdje besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende databronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmette mensen in Nederland en de waarden waar het zich waarschijnlijk in bevindt. Volgens de laatste gegevens zijn er 104.437 besmette mensen in Nederland (range 68 745 – 143 705). Het aantal besmette mensen is sinds half juli snel gestegen: van enkele duizenden besmette mensen in juli tot meer dan 100.000 in september.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM – 2020)

Rapportages over COVID-19 door GGD GGD week 37 en 38-2020

Het reproductiegeval is minimaal 1,33 veranderd ten opzichte van vorige week (bandbreedte 1,26 – 1,40), toen het reproductiegetal 1,38 was. Het betrouwbaarheidsinterval ligt nog helemaal boven de 1. Het reproductiegetal 1.33 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen naar 133 andere mensen leiden die besmet zijn.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen de maatregelen volgt. Hou afstand. Werk vooral vanuit huis. Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Was uw handen regelmatig, in ieder geval als u thuiskomt, na het toilet of als u buiten gaat koken. Niezen en hoesten bij de elleboog.


Source link