Home / Economie / België zal de coronatest van ZenTech niet gebruiken

België zal de coronatest van ZenTech niet gebruikenDe Belgische Staat en ZenTech hebben een akkoord bereikt over coronatests ontwikkeld door het Luikse bedrijf. Dat lichtte minister Philippe De Backer (Open VLD) dinsdag in de Tweede Kamer toe. De tests worden niet gebruikt en de overheid verwacht dat de kosten van ZenTech worden vergoed.

ZenTech uit Luik had een serologische test ontwikkeld die snel kan bepalen of iemand antistoffen tegen het coronavirus in zijn bloed heeft. De Belgische staat besloot 3.650.000 serologische tests te bestellen.

Het bedrijf stelde echter vast dat de regering zich niet aan de voorwaarden van de overeenkomst hield en stapte naar de rechtbank voor voorlopige maatregelen. Het dwong de staat om de overeenkomst binnen vijf dagen na te komen. Zo niet, dan moest ze 1

0.000 euro per dag vertraging betalen.

Minister De Backer liet dinsdag weten dat de testen uiteindelijk niet op de markt komen vanwege een te lage gevoeligheid. De overheid vergoedt de kosten echter wel. De minister heeft niet aangegeven om hoeveel geld het gaat. MP Laurence Hennuy (Ecolo) schat dat het bod 23 miljoen euro bedraagt.

De Backer gaf ook aan dat de resultaten van de PCR-tests in 92 procent van de gevallen binnen 48 uur werden gecommuniceerd. Verschillende leden van het Europees Parlement voerden aan dat de tijd voordat een dergelijke test kan worden afgenomen te lang is.


Source link